Over Florence Husen

In de schilderijen van Florence Husen gedragen de kleuren zich als een ontluikende passie. Geladen met energie stuwen zij de vorm voort, zoekend naar de grens en gaan het liefst daar net iets voorbij.
De arm van de schilderes volgt de impuls die haar passie voor kleur ingeeft.
Dan komt de beweging tot rust, wordt bestendigd in vorm.
Florence Husen (Marrakech 1952) realiseerde in de jaren 80 en 90 een aantal grootschalige opdrachten in een architecturale context.

Met name de opdrachten voor de nieuwbouw van de Belastingdienst in steden als Utrecht, Helmond, Middelburg, Amsterdam en Rotterdam betekenden elke keer een uitdaging om het 'vrije' schilderen in overeenstemming te brengen met de ruimtelijke condities van het gebouw en de daartoe behorende inrichting.
In het gebouw van de Belastingdienst Helmond hangt een schilderij van 1½ x 7 meter, over de volle breedte van de muur en met de inrichting van BRS Premsela/Vonk als 'confrère', bescheiden en tegelijk een krachtige dynamiek uitstralend.

Vorm en tegenvorm grijpen zo in elkaar dat vanuit elke hoek van deze zaal de blik langs het schilderij geleid wordt, daar even ronddoolt om weer verder te dwalen, de ruimte in.
Florence heeft een voorliefde voor markante vormen, hoeken en punten die een richting aangeven, herkenningspunten waarbinnen kleur, ritme en structuur vrij spel hebben.

Soms is de omtrek van het schilderij zo'n opmerkelijke markering, een monumentaal 'teken aan de wand'.
Bij een ander werk in het gebouw van de Belastingdienst Helmond bijvoorbeeld is het een trapeziumvorm, in een gang van de Belastingdienst Amsterdam een vijfluik waaronder twee ellipsvormige panelen. In dit laatste werk heeft Florence Husen de kleur beredeneerder toegepast dan zij meestal doet: hier wordt het subtiele verloop van tinten uit het 'koele' gedeelte van het kleurenspectrum voorgesteld.

Warm van kleur daarentegen zijn de 'zeilen bij zonsondergang' in het gebouw van de Belastingdienst Middelburg.
Hoewel de schilderijen van Florence zelden een direct herkenbare thematiek aan de toeschouwer opdringen, is de omgeving waarin het werk hangt op een dieper niveau altijd aanwezig. In Middelburg zien we een dans van zeilbootjes in de haven, afgezet tegen een bloedrode avondhemel en vertaald in een spel van kleur en vorm.
Een andere keer is het Rotterdamse havengebied uitgangspunt voor een serie van 10 grote doeken voor de Belastingdienst Rotterdam, waarin het thema 'water' is uitgewerkt.

Van woest kolkend tot zacht kabbelend of eindeloos verstild is water overal voelbaar.

Maar even prominent aanwezig zijn de schilderkunstige middelen zoals kleur, verf en textuur. Vanuit dat perspectief zijn de abstracte werken gevormd door de formele aspecten van de schilderkunst.
Deze 'waterschilderijen' doen denken aan sommige doeken van Gerhard Richter, waarin het landschap, bijna 'fotografisch' weergegeven, wedijvert met zuivere abstractie en de toeschouwer wordt uitgenodigd zijn eigen betekenis aan het werk toe te kennen.

Florence Husen voltooide haar opleidingen aan de Gerrit Rietveld Academie, Textiel Vormgeving te Amsterdam (1976), de Hogeschool Rotterdam Tekenen & Handvaardigheid (1986) en de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg (2006). Vanaf 1985 ging zij zich op het schilderen toeleggen.
Haar voorliefde voor kleur en textuur, voor de materiële substantie van verf en het 'tactiele' oppervlak zijn in eerste instantie ontwikkeld door de omgang met textiele materialen. De kleuren, meestal in gewaagde combinaties van contrastkleuren, zijn met name in haar vrije werk sprankelend en dominant aanwezig. Het is alsof de kleur uit zijn voegen spat, de vorm meevoerend tot buiten de randen van het doek. De verfmassa is dan vaak dik en korrelig als gevolg van het kwartszand dat door de acrylverf is gemengd.

Over haar werk zegt Florence:
"Het komt dikwijls 'zoekend' tot stand. Ik volg mijn intuïtie en gebruik de visuele impressies die ik tijdens reizen en in de natuur verzamel. Ik begin vanuit een innerlijke leegte en volg dan de drang om vorm te geven, vanuit 'niets' 'iets' laten ontstaan".

De intensiteit die het gevolg is van dit proces, een proces dat zeker ook met strijd gepaard kan gaan, is in haar schilderijen terug te vinden. Dat vanuit die spanning een evenwichtig beeld ontstaat laat ook meteen haar kracht zien.